Jeśli jesteś właścicielem tej strony, możesz wyłączyć reklamę poniżej zmieniając pakiet na PRO lub VIP w panelu naszego hostingu już od 4zł!

 

Tamat 2. Produkcja rolnicza w Polsce.
Produkcja roślinna
W Polsce ok. 74% powierzchni zasiewów stanowią zboża.

  • Pszenica

Uprawa tego zboża związana jest z z obszarami o dobrych glebach – Nizina Śląska, Żuławy Wiślane, Kujawy, Wyżyna Lubelska, Podkarpacie, Nizina Szczecińska. Plony pszenicy z roku na rok rosną, jest to związane z rozwojem technik uprawy i zwiększenia nakładu kapitału na nawożenie i mechanizację.

  • Żyto

Zboże te jest powszechnie w Polsce uprawiane ze względu na niskie wymagania glebowe. Rośnie na rozległych terenach praktycznie całego Niżu Środkowopolskiego i na Pomorzu. Na świecie w produkcji żyta zajmujemy drugie miejsce.

  • Pszenżyto

Jest to sztucznie otrzymany gatunek zboża, który zawiera więcej białka niż pszenica i ma mniejsze wymagania glebowe. Polska zajmuje pierwsze miejsce na świecie w jego zbiorach. Uprawiane jest głównie w Polsce zachodniej, gdzie innowacje rolnicze przyjmowane są najszybciej.

  • Jęczmień

Zboże to rozpowszechnione jest w całej Polsce, największe obszary zasiewów znajdują się na Wyżynie Lubelskiej, na Nizinie Śląskie, Przedgórzu Sudeckim i w Polsce północno-zachodniej.

  • Owiec

Jest to zboże, które głównie stanowi pokarm dla koni wykorzystywanych w gospodarstwach o niskim poziomie mechanizacji. Zboże to ma niskie wymagania glebowe i krótki okres wegetacji. Największe obszary zasiewów znajdują się w Polsce wschodniej i na Podkarpaciu. Na świecie w produkcji owsa zajmujemy trzecie miejsce.

  • Ziemniaki

Uprawa ziemniaków skupiona jest głównie w Polsce Wschodniej i Południowo-Wschodniej – na Podlasiu, Mazowszu, w Małopolsce i na Podkarpaciu. Ziemniaki mają szerokie zastosowanie: żywieniowe (alimentacyjne), przemysłowe i paszowe.

  • Buraki cukrowe

Roślina ta ma wysokie wymagania glebowe i klimatyczne, dlatego uprawy tej rośliny związane są z rejonami upraw pszenicy. Dodatkowym czynnikiem lokalizacji upraw buraków cukrowych jest konieczność istnienia tych upraw w pobliżu cukrowni. Największe powierzchnie zasiewów znajdują się na Dolnym Śląsku, Lubelszczyźnie, Kujawach, Żuławach i w Wielkopolsce.

  • Rzepak i rzepik

Najczęściej rośliny te spotkać można na Kujawach, PomorzuOpolszczyźnie. Ich uprawy bardzo często lokalizowane są w pobliżu olejarni.

  • Warzywa i owoce

Uprawiane są praktycznie w całym kraju. Największa koncentracja tych upraw występuje w cieplejszych rejonach kraju – Polska centralna i południowa, oraz w pobliżu wielkich miast ze względu na chłonny rynek zbytu.
Produkcja zwierzęca

  • Hodowla bydła

Średnia obsada bydła w Polsce wynosi ok. 35 sztuk na 100 ha. Najwyższą obsadę bydła posiadają województwa: podlaskie, mazowieckie, wielkopolskie, kujawsko-pomorskie i łódzkie.
Pogłowie bydła w Polsce wynosi ok. 5,8 mln sztuk. Dominującym kierunkiem produkcji jest kierunek mleczny.

  • Hodowla trzody chlewnej

Średnia obsada trzody chlewnej w Polsce wynosi ok. 95 sztuk na 100 ha. Najwyższą obsadę trzody chlewnej posiadają województwa: wielkopolskie, kujawsko-pomorskie, łódzkie, opolskie i pomorskie. Pogłowie trzody chlewnej w Polsce wynosi ok. 15,4 mln sztuk.

  • Hodowla owiec

Średnia obsada owiec w Polsce wynosi ok. 2 sztuki na 100 ha. Hodowla owiec głównie koncertuje się w województwie małopolski oraz w mniejszym stopniu w wielkopolskim i śląskim. Są to obszary, które mają wieloletnie tradycje w hodowli owiec. Pogłowie owiec w Polsce wynosi ok. 323,6 tys. sztuk.

ZAPAMIĘTAJ: powierzchnia zasiewów, zbiory, plony, obsada zwierząt gospodarskich, pogłowie oraz rośliny alimentacyjne, przemysłowe i pastewne.