Jeśli jesteś właścicielem tej strony, możesz wyłączyć reklamę poniżej zmieniając pakiet na PRO lub VIP w panelu naszego hostingu już od 4zł!

 

Temat 6. Problem wyżywienia ludności na świecie.

Na świecie wg FAO w 2009 roku głodowało już ponad miliard ludzi, najgorzej jest w Afryce, Indiach i Chinach. FAO ostrzega, że sytuacja może jeszcze bardziej się pogorszyć w związku z obecnym międzynarodowym kryzysem finansowym i gospodarczym. Przyczyną raptownego wzrostu liczby głodujących jest zanotowany ostatnio wzrost cen żywności. Co pięć sekund umiera jedno dziecko na świecie, dziennie umiera ok. 20 tys. dzieci, a w ciągu roku ok. 5 mln.  80 procent głodujących na świecie dzieci żyje w krajach, gdzie istnieje nadwyżka produkowanej żywności, produkowanej niestety dla zwierząt, które zostaną zjedzone przez zaledwie 480 milionów ludzi z krajów bogatych. 850 mln ludzi idzie spać głodnych.                Około mld ludności żyje dziennie za 1 dolara, natomiast ok. 3mld za 2 dolary dziennie.  Ok. 1,3 miliarda ludzi nie ma dostępu do czystej wody.
Minimalna dzienna wartość kaloryczna na jedną osobę powinna wynosić ok. 2700 kcal i co najmniej 70g białka.
Głód dzieli się na jawny i utajony.
Głód jawny jest to stan organizmu związany z ogólnym niedożywieniem, a przez to odczuwaniem fizycznego głodu przez człowieka.
Głód utajony jest to stan organizmu związany z niewłaściwą jakością przyjmowanego jedzenia, ubogiego w białko, zwłaszcza zwierzęce, witaminy i mikroelementy. mniejsza on, zazwyczaj nieodwracalnie, możliwości fizyczne i umysłowe ludzi, a dotyka najsilniej grupy szczególnie wrażliwe, tzn. dzieci. Ten rodzaj braków w pożywieniu nie jest odczuwalny jako uczucie głodu. Dotyka on przede wszystkim mieszkańców miast.
Przyczyny głodu na świecie:

  • brak funduszy na zakup żywności
  • wzrost cen żywności
  • wysoki przyrost naturalny, przeludnienie miast
  • niska produktywność rolnictwa
  • klęski żywiołowe
  • złe warunki klimatyczne
  • trwające konflikty zbrojne
  • niestabilność polityczna (co odstrasza zagranicznych inwestorów)
  • religia, wierzenia, tradycja, zabobony
  • zacofanie cywilizacyjne
  • wysoki poziom korupcji

Skutki głodu:

  • upośledzenie fizyczne i psychiczne,
  • choroby wywołane brakiem niektórych składników w pożywieniu np.:

    - niedobór białka - powoduje kwashiorkor, występuje u dzieci po przejściu z odżywiania mlekiem matki na pożywienie węglowodanowe (maniok, banany), powoduje wychudzenie, obrzęki, zmiany w wątrobie, a nawet zgon
    - niedobór witaminy A – powoduje ślepotę
    - niedobór witaminy D – prowadzi do rachityzmu i krzywicy
    - niedobór witaminy B – prowadzi do zaniku mięśni, paraliżu
    - niedobór witaminy C – może powodować szkorbut
    - niedobór witaminy K – niską krzepliwość krwi, ryzyko nowotworów
    - niedobór żelaza - wywołuje anemię
    - niedobór jodu - powoduje zakłócenia w funkcjonowaniu tarczycy

Sposoby ograniczenia głodu na świecie:

  • wspomaganie różnych akcji humanitarnych
  • oszczędzanie wody
  • rozwijanie rolnictwa na terenach głodu
  • edukacja ludności w krajach biednych
  • wykorzystanie zasobów lasów i mórz
  • ograniczenie przyrostu naturalnego
  • powiększenie obszarów gruntów ornych przez: uprawę nieużytków, nawadnianie pustyń, odwadnianie bagien
  • wzrost nakładów na badania naukowe i kształcenie rolników

Zielona rewolucja polegała na wprowadzeniu nowych odmian ryżu, kukurydzy i pszenicy o dużej plenności i odporności na choroby. Miała miejsce w latach 60 XX wieku. Najpierw została wprowadzona w Meksyku, a później w Indiach i Pakistanie. Nie przyniosła ona jednak spodziewanych wyników. Miała ona też swoje negatywne następstwa:

  • rozwarstwienie wsi, wzrost bezrobocia i zubożenia drobnych rolników
  • niekorzystne przekształcenia środowiska przyrodniczego
  • nieprzemyślane melioracje
  • wzrost zużycia wody w efekcie nieprzemyślanej melioracji
  • nadużywania nawozów sztucznych i pestycydów